Naar homepage Naar onderhoud Naar tuinontwerp Naar beplanting Naar contact
Beschut zitplekje Naar fotoalbum Beschut zitplekje
Het begin: een goed tuinontwerp
Woont u net in een nieuwbouwhuis en kijkt u tegen een kale vlakte aan? Of bent u niet tevreden met de inrichting van uw huidige tuin en heeft u geen idee hoe u er iets leuks van kunt maken?
Ik help u graag met het maken van een passend ontwerp. Met een goed doordacht basisontwerp zult u jarenlang plezier hebben van uw tuin!
Een tuinontwerp is een tekening (plattegrond) die laat zien hoe de ruimte wordt ingedeeld: ligging, vorm en grootte van bijvoorbeeld het terras, de paden, het gazon, de borders, de erfafscheiding, een pergola, een vijvertje etc. Een ontwerptekening geeft ook globaal aan op welke plekken er planten komen. De exacte plaats, soorten en aantallen planten worden echter apart weergegeven in een beplantingsplan.

Een goed tuinontwerp houdt rekening met:
 1. uw wensen en mogelijkheden (gebruik van de tuin, stijl, materiaal, onderhoudsmogelijkheden, budget, etc.)
 2. de situatie ter plaatse (huis, omgeving, terreingesteldheid, (micro)klimaat, etc.)
Een prachtontwerp kan al snel teniet worden gedaan door slecht onderhoud. Bij mijn ontwerpen houd ik daarom altijd rekening met uw wensen en mogelijkheden ten aanzien van het onderhoud van de tuin. Mijn eigen praktijkervaring in het tuinonderhoud komt hierbij goed van pas.

Hoe maak ik uw tuinontwerp?
Bij het maken van een tuinontwerp ga ik als volgt te werk:
 1. Kennismaking en inventarisatie:
  Ik kom bij u langs, bespreek met u uw wensen en laat voorbeelden zien van diverse tuinstijlen en beplantingen. Ik meet de bestaande tuin op en inventariseer de terreinsituatie.
 2. Schetsontwerp(en):
  Afhankelijk van de situatie en uw wensen zal ik één of twee schetsontwerpen maken en met u bespreken.
 3. Definitief ontwerp:
  De gekozen schets maak ik tot een definitief ontwerp, voorzien van globale voorstellen voor materialen en constructies.
U ontvangt 3 kopieën van de tekening, plus een ’aanleghulp’. Dit is een tekening op schaal waarop de belangrijkste maten en hulplijnen worden ingetekend. Deze is te gebruiken bij het uitzetten van de tuin.

Als u dat wilt, lever ik vervolgens voor de groeninrichting van de tuin een gedetailleerd beplantingsplan, inclusief verzorgingsadviezen.

Met het ontwerp kunt u eventueel zelf aan de slag, maar ik kan u ook in contact brengen met groenbedrijven gespecialiseerd in de aanleg van tuinen.